Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

ΚΑΜΠΙΝΓΚ...STORY

Το κάμπινγκ είναι ένας από τους πλέον παρεξηγημένους τρόπους διακοπών. Για πολλούς οι ξεκούραστες καλοκαιρινές διακοπές, μεταφράζονται σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με πισίνες, οργανωμένες παραλίες και beach bar.
Αν εξαιρέσετε όμως ότι θα κοιμάστε σε υπνόσακο και όχι σε κρεβάτι, οι διακοπές σε ένα οργανωμένο κάμπινγκ δεν διαφέρουν και πολύ με τις διακοπές σε ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Διαθέτουν τουαλέτες, εστιατόρια, μίνι Μάρκετ, μπαρ, πισίνες, γήπεδα ακόμα και ασύρματο ίντερνετ.
Για τους μυημένους η αίσθηση ελευθερίας που προσφέρουν τα κάμπινγκ, σε συνδυασμό με την αυθεντική επαφή με το φυσικό περιβάλλον, εγγυώνται μοναδικές στιγμές ξενοιασιάς και χαλάρωσης. Για τους μη μυημένους από την άλλη, μπορεί να μην είναι και τόσο ευχάριστο αν δεν εξοπλιστούν σωστά. Το κλειδί της επιτυχημένης διαμονής είναι η οργάνωση.
«Όταν έχεις τον απαραίτητο εξοπλισμό περνάς ιδανικά» μας λέει η Ζωή Καραπάνου, και συμπληρώνει «κάνω κάμπινγκ τα τελευταία 7 χρόνια, τα χρήματα που πληρώνεις σε σχέση με ένα δωμάτιο ξενοδοχείου είναι σαφώς λιγότερα, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι βρίσκεσαι μέσα στην φύση».
Το ελεύθερο κάμπινγκ στη χώρα μας απαγορεύεται παντού. Οι ποινές που προβλέπονται είναι το αυτόφωρο και αρκετά τσουχτερά οικονομικά πρόστιμα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Κάμπινγκ, κ Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, τα κάμπινγκ προς το παρών δε έχουν κάποιο ποιοτικό διαχωρισμό όπως έχουν τα ξενοδοχεία(αστέρια), αλλά χωρίζονται σε κατηγορίες Α, Β, Γ , ανάλογα με το μέγεθος τους.
Πρωτοπόρος της σύγχρονης οργανωμένης κατασκήνωσης θεωρείται ο Τόμας Χόλντινγκ, ο οποίος έγραψε το 1908 τον πρώτο Οδηγό Κατασκηνωτών.
Το βασικότερο αξεσουάρ του κατασκηνωτή είναι η σκηνή. Στην αγορά κυκλοφορούν διάφοροι τύποι σκηνών ανάλογα με την χωρητικότητα και με το υλικό κατασκευής τους. Όσον αναφορά το στήσιμο τους, οι σκηνές χωρίζονται σε αυτές με σκελετό και στις τύπου igloo(είναι πολύ πιο εύκολες στο στήσιμο).
Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 20 ευρώ για δύο άτομα και φτάνουν τα 250 για έξι άτομα. Πολύ σημαντικό είναι το που θα στήσετε την σκηνή σας. Τα οργανωμένα κάμπινγκ έχουν συγκεκριμένες θέσεις για τις σκηνές.
Τι πρέπει να πάρω μαζί μου;
Για να είναι η διακοπές σας επιτυχημένες και ξεκούραστες, το μυστικό είναι να μετατρέψετε-εξοπλίσετε την σκηνή, σαν μικρό σπιτικό. Στο πολύ σημαντικό θέμα του ύπνου, καλό θα ήταν να προμηθευτείτε φουσκωτά στρώματα ύπνου, εκτός του κλασικών υπνόσακων.
Σε περίπτωση που δεν βρείτε θέση με σκιά, για να μην βράσετε και μετανιώσετε την ώρα και την στιγμή που πήγατε για κάμπινγκ, αγοράστε ένα υπόστεγο για σκηνές. Έτσι θα προφυλαχτείτε από τον ήλιο και από πιθανή βροχόπτωση.
Επίσης πολύ χρήσιμο είναι να έχετε μαζί σας ένα φορητό ψυγείο, ένα φωτιστικό, έντιμοπαγίδες και έναν σουγιά πολύεργαλείο. Ακόμα θα χρειαστούν καρέκλες, τραπεζάκι καθώς και πλαστικά ποτήρια, πιάτα και μαχαιροπίρουνα.

Μα που να πάω;
Σύμφωνα με τον κ. Κ.Παπαδόπουλο, « Τα νησιά τραβάνε τους κατασκηνωτές σαν μαγνήτης. Επίσης πολύ επιλέγουν για προορισμό τους, την Χαλκιδική και την νότια και δυτική Πελοπόννησο.»
Μεγάλη προτίμηση δείχνουν επίσης οι κατασκηνωτές στην Ελαφόνησο και στα Κουφονήσια.


Ιστοσελίδες: http://www.camping.gr
http://www.campingreece.gr
http://www.panhellenic-camping-union.gr
MEDIA ΣΑΓΑΝΑΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου