Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Τα νέα ναρκωτικά στα «ράφια» του internet

Πολλοί νομίζουν ότι ξέρουν αρκετά για τα ναρκωτικά. Γνωρίζουν για την ηρωίνη, το χασίς και την κοκαΐνη. Κι αυτά από τα γραφόμενα των εφημερίδων και τα «πιασάρικα» βίντεο των τηλεοράσεων όταν συλλαμβάνεται ένας μεγαλέμπορας θανάτου.
Οι περισσότεροι όμως αγνοούν το βρόμικο κύκλωμα των παραισθήσεων που ακολουθεί κι αυτό την δική του εξέλιξη(αν μπορεί κανείς να την χαρακτηρίσει έτσι).
Οι… τάσεις της εποχής μαζί με τις παγκόσμιες αλλαγές έχουν διαμορφώσει (και δημιουργήσει) μια νέα γενιά (χημικά επεξεργασμένων) ναρκωτών ουσιών.
Φυσικά όλα αυτά, δεν θα μπορούσαν να μην έχουν «εισβάλει» στο απέραντο κόσμου του κυβερνοχώρου. Πιο συγκεκριμένα τα ναρκωτικά «σπρώχνονται» κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, των δωματίων συζήτησης (chat rooms) και των φόρουμ σε διάφορες ιστοσελίδες.
Αυτό είναι το μείζον θέμα που «καίει» και προβληματίζει τους γονείς καθώς οι έφηβοι είναι τα πλέον εύκολα θύματα στις ηλεκτρονικές «πιάτσες» του θανάτου,(που πουλάνε τα πάντα!!). Οι γονείς οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς τα ναρκωτικά πλέον μπαίνουν και στις «καλύτερες» οικογένειες και δεν υπάρχουν μόνο στους στοίχους των απαγορευμένων ρεμπέτικων ή στα στενά της Ομόνοιας. Αλλιώς το χάσαμε το παιδί πατριώτη !!
Όλο και πιο πολλά e-shops ξεφυτρώνουν κάθε χρόνο στο διαδίκτυο και μοστράρουν στις βιτρίνες τους την φρίκη…
Αρκετά από τα ναρκωτικά της νέας… τεχνολογίας κυκλοφορούν νόμιμα στον κυβερνοχώρο, καθώς δεν εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις του νόμου. Κι αυτό εξηγείται γιατί αρκετά από αυτά τα… προϊόντα που αισχμαλωτίζουν παιδία, χρησιμοποιούνται από την βιομηχανία ως πρόδρομες ουσίες για την παρασκευή ρητινών και ειδών οικιακής χρήσης!

Τα εναλλακτικά και «νόμιμα» υποκατάστατα της Έκσταση

Το BZP που στην αγορά ονομάζεται και «φρενίτιδα» ή «νέμεσης», προωθείται στην αγορά της Ευρώπης ως νόμιμη εναλλακτική επιλογή του Έκσταση. Το ευτύχημα όμως είναι ότι στη χώρα μας όπως επίσης και στη Γαλλία θεωρείται παράνομο και κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας με τις απαγορευμένες ουσίες.
Το BZP, έχει ως βασική ουσία του την βενζυλοπιπεραζίνη. Την πρωτοεμφάνιση του την έκανε σε rave party το 2000, στην Αγγλία και στην Νέα Ζηλανδία. Η μορφή που έχει συνήθως στο εμπόριο είναι σε χάπια και σε σκόνη. Τα αποτελέσματα της χρήσης του είναι η ταχυκαρδία, η αύξηση αρτηριακής πίεσης, η υπέρκινητικοτητα, η ανορεξία, η μανία καταδίωξης, η σύγχυση, το άγχος και οι ψυχικές διαταραχές.
Έχει κάνει την εμφάνιση του στην και στην χώρα μας όπου εντοπίσθηκε από τις ελληνικές διωκτικές αρχές στο αεροδρόμιο του Ελ. Βενιζέλος.

ΒΖΡ
Το GHB ή «Υγρή Έκσταση», κυκλοφορεί στην «αγορά του θανάτού» συνήθως σε μορφή σκόνης ή διαλυτούς κόκκους (διαλυμένο σε κάποιο υγρό). Στην υγρή του μορφή είναι πολύ επικίνδυνο καθώς ο χρήστης δε μπορεί να γνωρίζει την περιεκτικότητα του. Η δράση του ξεκινά δέκα λεπτά μετά την χρήση του και διαρκεί ως και τέσσερις ώρες (ανάλογα την ποσότητα της δόσης). Το GHB επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και δημιουργεί ευφορία. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σαν αναβολικό επειδή βοηθά στις καύσεις του λίπους και στην ενίσχυση των μυών. Οι επιπτώσεις τις χρήσεις του είναι κυρίως οι έντονες ζαλάδες, η υπνηλία και η μειωμένη αίσθηση των αντανακλαστικών μαζί με σύγχυση.
Ένα ακόμα όνομα του GHB, είναι και αυτό του «ναρκωτικού των βιασμών». Έχει συνδυαστεί με αρκετές σεξουαλικές επιθέσεις «date-rapes», καθώς σε συνδυασμό με το αλκοόλ προκαλεί στα θύματα προσωρινή απώλεια μνήμης, παραισθήσεις ακόμα και κώμα.

GHB
Η Πιπεραζίνη συγκαταλέγεται και αυτή στα «νόμιμα» υποκατάστατα του Έκσταση αλλά θεωρείται ακόμα πιο επικίνδυνη. Φαντασθείτε πως οι πιπεραζίνες χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία για τη σύνθεση αντισκωρικών και εντομοκτόνων!! Η Πιπεραζίνη έχει παρόμοια επίδραση με το Έκσταση αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. Στη χώρα μας προϊόντα με Πιπεραζίνη, όπως το mCPP, έχουν εντοπιστεί σε Βρετανούς και Ολλανδούς τουρίστες που τα φέρνουν μαζί τους, κυρίως στην Κρήτη. Σε συνδυασμό με το αλκοόλ προκαλεί ανορεξία, επιθετικότητα, τρόμο και πανικό! Το νέο αυτό χημικό προϊόν έγινε και αντικείμενο μελέτης που προωθεί ο αναπληρωτής καθηγητής Τοξικολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αριστείδης Τσατσάκης. Όπως ο κύριος Τσατσάκης παρατήρησε, μετά από κατάχρηση ή από συνεχή χρήση της χημικής ουσίας, τα τοξικά φαινόμενα τα οποία παρουσιάζονται είναι εκείνα που θέλει ο χρήστης να αποφύγει.



Το ναρκωτικό «των σχολίων»
Το νέο ναρκωτικό που έχει εισχωρήσει στα σχολεία ονομάζεται «Cheese». Η βάση του ναρκωτικού είναι κυρίως η ηρωίνη και τα αναλγητικά. Η τιμή του είναι περίπου δύο δολάρια και πουλιέται σε φύλλα τετραδίων!! Πρωτοεμφανίστηκε στην Αμερική ανάμεσα στον ισπανόφωνο πληθυσμό. Το τρομακτικό είναι ότι οι χρήστες του κυμαίνονται ηλικιακά μεταξύ των εννιά και των δεκαπέντε. Η χρήση του γίνεται συνήθως με εισπνοή παρά με ενέσεις.

Παραισθησιογόνοι κάκτοι
Μοιάζουν με τους κοινούς κάκτους που όλοι μας μπορούμε να προμηθευτούμε από φυτώρια και ανθοπωλεία. Οι παραισθησιογόνοι κάκτοι προέρχονται κυρίως από το Μεξικό και τις νότιες περιοχές των Η.Π.Α. και χωρίζονται στις ποικιλίες «Σαν Πέδρο» και «Πεγιό». Ο χρήστης μπορεί κόβοντας ένα κομμάτι από τους κάκτους να το βράσει και να παρασκευάσει τσάι ή να το μασήσει. Η δράση τους χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να αρχίσει και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τις δώδεκα ώρες. Η χρήση τους προκαλεί ευφορία, πολύ έντονες αισθήσεις, οπτικές ψευδαισθήσεις και σε μεγάλες δώσεις προκαλούν ακόμα και καρδιακή ανακοπή.

MEDIA ΣΑΓΑΝΑΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου